fff

ŽIVOT JE LIJEP

Optimizam sadržan u izrečenom život je lijep želimo interpretirati fotografskom slikom. Pojedinac je danas dezorijentiran i obeshrabren zbog ekonomske situacije i sve većeg pritiska korporativnog kapitala. Takvog „obeznađenog“ pojedinca vrbuju sadržaji plasirani kroz medije koji nude iluziju života. Ovakva situacija stvara depresivna stanja društva. Mi želimo pozitivno i afirmativno razmišljati i djelovati. Želimo fotografskom slikom kao moćnim medijem slati poruku ŽIVOT JE LIJEP!

Može li se fotografskom slikom afirmativno i pozitivistički misliti? Može li se fotografskom slikom „hvatati“ stvarnost na način da interpretira činjenicu da život doista jest lijep? Mogu li se pronaći vizualne senzacije koje će slati poruku ili emanirati duh pozitivizma na razini osjećanja i spoznaje ŽIVOT JE LIJEP? Može i mogu…

Dakle, mladi autori do dvadeset pet godina starosti trebaju putem pojedinačne fotografije ili nizom fotografija / fotografska kolekcija, od šest fotografija / interpretirati ovu temu.

Jedan od ciljeva ovog projekta je pravilan metodički tretman i pristup fotografskom stvaralaštvu kao bilo kom drugom likovnom području. Nemamo namjeru podržavati „puko škljocanje“, već želimo odabirom radova i konceptom izložbe poslati jasnu poruku mladim stvaraocima da nam je fotografija kao stvaralačka činjenica i masovni medij iznad svega. Nismo žrtve tako sveprisutnog formalizma i populizma koji ističe masovnost sudjelovanja i vrijednost oprema s kojom se snima, odnosno svega onog što je u osnovi i nebitno. To znači da autori mogu snimati s bilo kojom vrstom aparata – analognim, najnovijim digitalnim aparatom, camerom obscurom, mobitelom… Cilj je napraviti fotografsku sliku ili niz fotografskih slika koje će na najbolji način interpretirati temu.

Hoćemo fotografiju koja svjedoči, koja kroz duh mladog čovjeka odjekuje izrečenim ŽIVOT JE LIJEP!

Želimo Vam sretno i uspješno sudjelovanje!

Borislav Božić, prof

Na fotonatječaj Život je lijep prijavilo se 140 autora u tri kategorije. Tri prijave nisu bile sukladne pravilima natječaja i nisu prihvaćene. Prosudbenoj komisiji /žiriju/ predano je 650 fotografija od 137 autora. Od tih 137 autora četiri su iz Srbije, tri iz Poljske, a ostali 130 autora iz Hrvatske. Identitet  autora za članove žirija bio je skriven. Autori i njihove fotografije numerirane su rednim brojem. Članovi žirija, u ovom slučaju članice, četiri dana su pregledavale fotografije, ocjenjivale i usuglašavale stavove i donijele konačnu odluku:

U prvoj kategoriji do 15 godina starosti prijavilo se 50 autora s 214 fotografija:

1.mjesto: Linda Baissero,U kosi imam cvijeće i meni nitko ništa neće

  1. mjesto: Anastazija Stojadinović,Da mi vetar ne odnese

3.mjesto: Marie Kinkela,Razgovor u povečerje

U drugoj kategoriji od 16 do 19 godina prijavilo se 46 autora s 231 fotografijom:

1.mjesto: Lana Flanjak,Ova

2.mjesto: Milica Duždević, Gore-dole

  1. mjesto: Roma Đurić, Male stvar

U trećoj kategoriji od 20 do 25 godina prijavio se 41 autor s 205 fotografija:

1.mjesto: Dora Mrakovčić:  Harmonija, ljubav i radost

  1. mjesto: Mirjana Pjevac, Popodnevni odmor

3.mjesto: Manuela Drk, Život je igra

Nagrađeni autori 1., 2.i 3. mjesto pozvani su na kreativni vikend u Rijeku od petka,5.do nedjelje 7. llipnja. Troškove dvodnevnog boravka u botelu Marina snosi organizator, a putne troškove sam autor.Za maloljetne nagrađene autore organizator plaća boravak za pratnju /roditelj ili mentor/.

 

 

ŽIVOT JE LIJEP 2015.